Дні сталої енергії

Дні Сталої Енергії – це комплекс заходів, які дають можливість звернути увагу мешканців міста на необхідність ощадливого ставлення до енергоресурсів та виховати свідомого споживача енергії.

У рамках «Днів сталої енергії», що проходила в м. Хмельницькому, у відповідності до розпорядження відділу енергоменеджменту Хмельницької міської ради, відділом освіти Хмельницької міської ради у жовтні та листопаді місяці поточного року для усіх шкіл міста були організовані екскурсії в лабораторію відновлювальних джерел енергії кафедри машин та апаратів Хмельницького національного університету.

Під час кожної із екскурсій викладачами кафедри проводилася коротка лекція на тему: «Альтернативні джерела енергії: стан та перспективи розвитку». Під час екскурсії учням було продемонстровано: діючу міні сонячну та вітрову електростанції; систему сонячного колектора для нагрівання води; експериментальний стенд для дослідження ефективності застосування пристроїв, які слідкують за сонцем; різні типи сонячних колекторів та сонячних панелей; конструкції трекерних систем, розроблених та виготовлених власноручно студентами.

Обладання альтернативних та відновлювальних джерел енергії кафедри машин та апаратів

Трекерна система для сонячних панелей

Лабораторія альтернативних та відновлювальних джерел енергії кафедри машин та апаратів

Учням було показано лабораторну установку, яка демонструє як енергія сонця перетворюється в електричну енергію та як від виробленої енергії працюють різні пристрої (зарядка мобільного телефону, ноутбук) та енергозберігаюча лампа.

Також було продемонстровано як працює енергозберігаюче світлодіодне освітлення коридорів кафедри, що живиться від сонячної та вітрової електростанцій.

Продемонстровано розроблену систему отримання метеорологічних даних для даної лабораторії, що збирає та аналізує інформацію про вологість, температуру, тиск повітря, швидкість та напрям вітру тощо. В розроблену систему ввійшла метеорологічна станція, ПК підключений до Internet, спеціальне програмне забезпечення для під’єднання до сайту www.wunderground.com. Сайт Weather Underground надає інформацію про погоду у світі, включаючи поточні погодні умови, погодинний прогноз, радіолокаційні та супутникові карти. За допомогою метеорологічної системи, розробленої викладачами та студентами кафедри, інформація про погодні умови у місцевості, де розміщена кафедра машин та апаратів, надається на вказаний сайт.

Приємно відмітити, що розроблена система збору метеорологічних даних нагороджена золотою медаллю від даного сайту, як така, що найбільш точно відображає прогноз погоди. За допомогою відео камери, встановленої на даху навчального корпусу, учні могли через монітор комп’ютера спостерігати як працює трекерна система повороту сонячних панелей, вітрогенератор, метеостанція. Загалом під час проведення екскурсій лабораторію відновлювальних джерел енергії кафедри машин та апаратів Хмельницького національного університету відвідало біля 400 учнів шкіл міста Хмельницького.

Крім того, під час екскурсій, учні ознайомились з обладнанням навчальних лабораторій інших напрямків, за яким проводиться підготовка фахівців на кафедрі машин та апаратів, зокрема, спеціалізації «Мехатроніка та робототехніка галузі», «Електропобутова техніка».

Лабораторія мехатроніки та робототехніки кафедри машин та апаратів

Учні з цікавістю спостерігали за роботою 3D-принтера та 3D-сканера, мобільних роботів та робототехнічних систем, мехатронних систем легкої промисловості та сфери побуту, сучасних приводів електротехнічного та електромеханічного обладнання.

Робота мобільної робототехнічної системи

Робота 3D-принтера

Викладачі кафедри машин та апаратів, в подальшому, для всіх бажаючих будуть проводити лекції про розвиток альтернативної енергетики в Україні та проводити змістовні і цікаві екскурсії на діючому обладнанні в лабораторії відновлювальних джерел енергії та інших лабораторіях кафедри.

Крім того, в рамках «Днів сталої енергії», проводилися відкриті уроки з енергоефективності та енергозбереження у загальноосвітніх закладах міста, години спілкування «Економне використання та збереження енергоресурсів», показ мультиплікаційних фільмів на екологічні теми, оповідання казок у дошкільних навчальних закладах, екскурсії для студентів вищих навчальних закладів міста на підприємства, які використовують енергозберігаючі технології, а для учнів шкіл екскурсії у вищі навчальні заклади, що займаються підготовкою фахівців за даним напрямом.

В цих заходах кафедра машин та апаратів також приймала активну участь.

Обладнання кафедри машин та апаратів, яке представлялось на виставці до «Днів сталої енергії»

Одна із екскурсій була організована для студентів кафедри машин та апаратів, що навчаються за спеціальністю «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка» (спеціалізація «Енергетичний менеджмент»). Студенти відвідали одну з найпотужніших котелень міста Хмельницького, що знаходиться за адресою вул. Зарічанська 30. На даному об’єкті студентам продемонстрували модернізовані котли для нагрівання води, сучасний комплекс автоматики, систему SKADA для виведення параметрів роботи котлів на робоче місце оператора та центральний диспетчерський пункт, частотні регулятори потужності електродвигунів, когераційну установку та геліоколектори.

Екскурсія студентів кафедри машин та апаратів на сучасну котельню